Tips om binnen je boodschappenbudget te blijven!

Tips om binnen je boodschappenbudget te blijven!

We merken het allemaal: de boodschappenprijzen vliegen de pan uit! De kosten voor de dagelijkse boodschappen lijken steeds verder te stijgen, waardoor veel mensen zich zorgen maken over hun financiële situatie. Deze stijgingen in prijzen kunnen een aanzienlijke impact hebben op ons budget en dwingen ons om kritischer te kijken naar onze uitgaven. In dit artikel bieden we advies aan om deze kosten onder controle te houden.

6 tips om in je boodschappenbudget te blijven

Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven

Bekijk hiervoor de bankafschriften van de afgelopen 3 maanden om een goed gemiddelde te krijgen van wat er binnenkomt en uitgaat. Niet elke maand worden dezelfde dingen afgeschreven namelijk. Het is wellicht even een klusje, maar je bent jezelf straks dankbaar.

Stel een boodschappenbudget vast

Als je een idee hebt van je vaste lasten, is het tijd om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor de boodschappen. Of hoeveel je bereid bent uit te geven. Haal dit bedrag contant van de bank en verdeel het over vier of vijf weken. Stop elk deel in aparte envelopjes. Ga vervolgens één keer per week naar de supermarkt en neem het contante geld mee. Het gebruik van contant geld heeft een sterker effect op ons brein dan het gebruik van een plastic pasje. Na het afrekenen zie je direct het verschil in je portemonnee en weet je precies wat er nog over is!

Boodschappen voorbereiden

Stel een weekmenu op aan de hand van de reclamefolders. Controleer je voorraadkast, koelkast en diepvries om te zien wat je nog hebt. Maak een lijstje van de benodigdheden. Gebruik verse groenten aan het begin van je weekmenu om verspilling te voorkomen. Het klinkt misschien vreemd om al voor de hele week te plannen wat je gaat eten, maar het geeft rust en bespaart je daadwerkelijk geld.

Huismerk en budgetvariant

Als je gewend bent aan een bepaald merk, overweeg dan eens het huismerk uit te proberen. Dit kan aanzienlijk in kosten schelen, terwijl de smaak vaak prima is. Als je nog een stap verder wilt gaan, probeer dan het echte budgetmerk. Ontdek welke producten voor jou werken; je hoeft echt niet altijd voor het A-merk te gaan.

Bouw een voorraad op

Zorg voor een basisset met rijst, pasta, bonen, ingeblikte groenten, bouillonblokjes, bloem, kruiden, en wat vlees, brood en groenten in de vriezer. Op die manier, zelfs als je wat minder te besteden hebt, heb je altijd iets in huis om een smakelijke maaltijd te bereiden. Dit stimuleert je om creatief te worden in de keuken.

Gooi minder weg

Vaak kopen we meer voedsel dan we daadwerkelijk gebruiken, waardoor het uiteindelijk in de prullenbak belandt. Dit is niet alleen zonde van het voedsel zelf, maar ook van je geld. Probeer daarom slim in te kopen en maak gebruik van je vriezer. Bijna alles kan worden ingevroren, van vlees en kaas tot schijfjes citroen en bananen. Maak hier verstandig gebruik van, zodat je zo min mogelijk hoeft weg te gooien.

Overweeg financiële advies en hulp

Merk je dat het toch lastig is om goed te budgetteren? Neem dan contact op en samen zoeken we naar de juiste oplossing! 


1