Inflatie daalt naar 1,1 procent

Inflatie daalt naar 1,1 procent

DEN HAAG (AFN) - De inflatie in Nederland daalde in maart naar 1,1 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In februari waren de prijzen van goederen en diensten voor de consument 1,8 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding. In maart was de kleding door de uitverkoop ruim 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl in de voorgaande maand de kleding op jaarbasis duurder was. Ook de prijsontwikkeling van benzine had een drukkend effect op de inflatie, aldus het statistiekbureau.

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in maart volgens deze maatstaf daalde naar 0,6 procent. In februari was dat nog 1,3 procent.

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode daalden de consumentenprijzen vorige maand, van 1,7 procent in februari tot 0,6 procent in maart. De inflatie in de eurozone daalde ook, van 2 procent naar 1,5 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone, aldus het CBS.

Bron: Telegraaf


1