Hoe om te gaan met verandering van inkomsten

Hoe om te gaan met verandering van inkomsten

De meeste mensen zijn gewend aan een stabiel inkomen, maar wat als dat plotseling verandert? Of erger nog, dat het volledig wegvalt? Het kan iedereen overkomen. Je werkgever moet je ontslaan vanwege een reorganisatie, je gaat scheiden en moet het nu alleen redden, of door omstandigheden zoals de coronapandemie ontvang je minder of zelfs geen salaris meer. In zulke situaties is het cruciaal om te weten hoe je jezelf financieel kunt redden.

Wat moet je doen als je inkomen verandert? 


Inkomstenterugval aanpakken

Als je je baan verliest, buiten je eigen schuld, kom je mogelijk in aanmerking voor een WW-uitkering van het UWV. Dit kan een tijdelijk vangnet bieden, maar het is nog beter om weer zelfstandig inkomen te genereren. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen zodra je inkomsten verminderen of wegvallen. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven om de financiële gevolgen te begrijpen.


Besparen en heroverwegen

Als je merkt dat je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten, is het tijd om te heroverwegen waar je geld naartoe gaat. Misschien kun je abonnementen opzeggen of uitgaven verminderen. Het kan even pijnlijk zijn om te snijden in je uitgaven, maar het zal uiteindelijk de moeite waard zijn.


Maak gebruik van toeslagen

Bij een lager inkomen kom je mogelijk in aanmerking voor toeslagen van de Belastingdienst, zelfs als je daarvoor niet in aanmerking kwam. Doe een berekening op de website van de Belastingdienst om te zien waar je recht op hebt. Laat geen geld liggen! Ga je meer verdienen? Ga dan goed na of je nog recht hebt op je toeslagen! Zo voorkom je verrassingen van de belastingdienst. 


Communiceer en zoek hulp indien nodig

Als je moeite hebt om rekeningen te betalen, neem dan contact op met de betreffende bedrijven en leg je situatie uit. Vaak zijn er regelingen mogelijk die je helpen erger te voorkomen. Wees niet bang om hulp te vragen als je financiële problemen ervaart.

Onthoud dat overzicht het allerbelangrijkste is, in welke situatie je ook zit. 

 


Veelgestelde vragen

Ja, BudgetcoachIAM helpt u graag zonder uw lasten nog verder te verzwaren. Samen met u wordt gekeken naar mogelijke bezuinigingen, waardoor er ruimte in uw budget ontstaat. Zo is er ook ruimte om de factuur van uw budgetcoach te voldoen. Dit kan indien nodig in termijnen, zonder rente en extra kosten. Het doel is om uiteindelijk geld over te houden voor een meer verantwoord inkomsten- en uitgavenpatroon.

Bij BudgetcoachIAM bieden we een breed scala aan diensten, waaronder:

1. Overzicht van inkomsten en uitgaven.
2. Schuldenoverzicht en betalingsregelingen.
3. Begroting en spaarplan.
4. Aanvragen van toeslagen en voorzieningen.
5. Hulp bij belastingaangifte.
6. Financieel inzicht bij levensveranderingen.
7. Vergelijken van verzekeringspremies.
8. Abonnementenbeheer.
9. Op orde brengen van financiële administratie.

Wij streven naar uw financiële gezondheid. Neem contact op voor een betere toekomst.

 

U kunt BudgetcoachIAM inschakelen wanneer u het overzicht bent kwijtgeraakt over uw financiële situatie. De budgetcoach kan u helpen om uit de situatie te komen waar u zelf geen raad meer mee weet. Al in één gesprek kan uw financiële situatie een stuk inzichtelijker worden gemaakt.

 

1